Росія нарощує виробництво зброї завдяки технологіям союзників України – Олена Юрченко для United24

16:02, 30.09.2024
card-img

United24 Media у матеріалі  «Росія нарощує виробництво зброї за допомогою технологій союзників України» дослідила критичну залежність російської військової промисловості від імпортних верстатів із числовим програмним керуванням (ЧПК). Олена Юрченко, старший аналітик Ради економічної безпеки України (РЕБ), пояснила важливість таких технологій для оборонної промисловості агресора. 

«Ці верстати необхідні для виготовлення компонентів майже всіх сучасних видів зброї — від артилерійських стволів і снарядів до турбін для ракетних двигунів та навіть ядерної зброї», — зазначила Олена Юрченко. 

Аналітикиня також наголосила, що російська оборонна промисловість є основним споживачем високотехнологічних верстатів із ЧПК. За даними РЕБ, із 210 проаналізованих російських імпортерів щонайменше 190 працюють або продовжують співпрацю з підприємствами військово-промислового комплексу. 

Верстати, що постачаються до Росії, часто виготовляють у Китаї із використанням західних технологій. Зокрема, 13 із 16 найбільших китайських виробників ЧПК-обладнання, які експортували свою продукцію до Росії, мають тісні зв'язки з країнами санкційної коаліції. Вони імпортують високотехнологічні компоненти, відкривають науково-дослідні центри в Німеччині та Японії, укладають партнерства або створюють дочірні компанії в Європі.  

Сьогодні пряме постачання верстатів із ЧПК до Росії заборонене, втім Москва успішно обходить санкції, використовуючи посередницькі компанії з Китаю, Туреччини, ОАЕ, Сербії, Киргизстану та Казахстану. Тому РЕБ рекомендує союзникам України посилити регуляції, зокрема: 

  • Затвердити перелік обладнання, яке потребує посиленого експортного контролю (інструменти, запчастини, технічні рідини, ПЗ). 
  • Заборонити реекспорт цього обладнання до Росії, Білорусі, Ірану та Північної Кореї. 
  • Встановити єдині процедури перевірки для країн, які можуть допомагати обходити санкції. 
  • Вимагати від виробників і продавців включати в договори пункт про заборону реекспорту до цих країн. 
  • Встановлювати на обладнання GPS-трекери та системи дистанційного контролю. 
  • Розслідувати випадки постачання обладнання до Росії та публікувати результати. 
  • Поширити обмеження на заводи в інших країнах, які працюють за ліцензією або використовують торгові марки. 
  • Поширити ці правила на ринок уживаного обладнання. 
  • Залучати банки для перевірки транзакцій, як це робиться для боротьби з відмиванням грошей. 
  • Запровадити механізм для отримання інформації про порушення від інсайдерів. 
  • Посилити відповідальність за порушення санкцій, навіть якщо це було через недбалість. 
  • Тісно співпрацювати з країнами санкційної коаліції для обміну інформацією та координації дій. 

Детальніше про співпрацю Москви та Пекіна можна дізнатися у повному звіті РЕБ «Запасний варіант для агресора: зростаюча роль Китаю в доступі Росії до критичного промислового обладнання»

Поділитись