Технологічна ізоляція: як санкції та брак технологій впливають на виробництво в РФ

16:43, 29.05.2024
card-img

Свого часу СРСР входив у трійку лідерів з виробництва верстатів у світі. Але, попри потужний розвиток електроніки і автоматизації у світі, в 90-ті роки російська промисловість була в стагнації та фінансовій кризі. Якщо в 1990-му в РСФСР випускала тисячі верстатів з ЧПУ, то на початку 2000-х — лише пару сотень на рік. 

Попри державні програми і зовнішні інвестиції російській промисловості не вдалося досягти попередніх можливостей, бо відсутність повного циклу виробництва всередині країни та відсутність необхідної кількості спеціалістів поступово вганяли її в імпортну залежність. 

Як це сталось та чому верстати критично важливі для російського ВПК? Для відповіді на ці та інші питання радимо ознайомитись з дослідженням про розвиток і занепад верстатобудування, а також важливості верстатів з ЧПК для ВПК на території сучасної Росії, яке Рада Економічної безпеки опублікувала минулого року. 

Станом на 2007 рік, в рік горезвісної промови Путіна в Мюнхені, Росія була змушена імпортувати від 70% до 90% верстатів та їх комплектуючих через повну технологічну залежність не тільки від Заходу, але й від Сходу.  

Початок повномасштабного вторгнення змусив росіян задуматися про розвиток власного виробництва верстатів, але фізична відсутність необхідних технологій, висококваліфікованих фахівців та мільярдних інвестицій зробили цю мету недосяжною в найближчій перспективі. 

Санкції, запроваджені після 24 лютого 2022 року, значно ускладнили доступ РФ до традиційних постачальників з Німеччини, Італії, Японії, Тайваню, Південної Кореї, Швейцарії та США. Не маючи можливості виробляти необхідні верстати для виробництва озброєнь самостійно, Росія звернулася до Китаю, який у 2023 році став основним постачальником промислового обладнання в країну-агресора. На верстати припало майже 40 відсотків річного зростання китайського експорту товарів подвійного призначення.  

Вашингтон уже додав понад сотню китайських організацій до санкційних списків Департаментів фінансів та торгівлі. Враховуючи постійну підтримку Китаєм російської армії, все більше китайських експортерів і фінансових посередників, ймовірно, зіткнуться з вторинними санкціями та експортним контролем у майбутньому. Тим не менш, головне митне управління Китаю продовжує публічно. Звітувати про двосторонню торгівлю з РФ, навіть у сферах, які підпадають під експортний контроль Заходу. 

Питання якості і технічних характеристик верстатів китайського виробництва залишається відкритим. Незрозуміло, чи можуть ці верстати насправді замінити високоякісні деталі, які раніше імпортувалися з Німеччини та Японії. Тим не менш, ця реальність знаменує собою нову еру в російсько-китайських відносинах, в якій Пекін та Москва активно поглиблюють оборонну співпрацю. 

Те, чи зможе Росія витримати вторгнення в Україну, значною мірою залежить від її доступу до високотехнологічних ресурсів для її військової машини. Імпортні верстати з ЧПК стали опорою оборонної промисловості країни-агресорки. Саме тому уряди членів санкційної коаліції мають приймати більш суворі рішення, що обмежуватимуть 

Поділитись