“Росія та Китай: стратегічне партнерство для обходу санкцій” Олена Юрченко дала свій коментар для Express

16:31, 30.08.2024
card-img

Нещодавно британське видання Express опублікувало статтю із заголовком “Китай підтримує військову машину Володимира Путіна за допомоги Заходу”. У ній Олена Юрченко, старший аналітик Ради економічної безпеки України (РЕБ) розповіла, як Росія використовує Китай для обходу санкцій.  

У своєму коментарі для публікації Олена Юрченко зазначила, що одним з найважливіших елементів китайсько-російської співпраці є верстати з ЧПК (числовим-програмним керуванням), що є критично важливим для ВПК агресора, адже вони використовуються для виробництва практично кожного типу сучасного озброєння. Крім того, автоматизація та точність, які забезпечують верстати з ЧПК гарантують, що російська військова техніка залишається надійною та ефективною, незважаючи на інтенсивне використання.  

Вартість експорту верстатів з Китаю в Росію зросла в десять разів і до середини 2023 року досягла 68 мільйонів доларів. Ця тенденція підкреслює критичну роль Китаю в підтримці російського військово-промислового комплексу, особливо враховуючи, що санкції Заходу перекрили прямий доступ до подібних технологій з інших джерел. 

Сьогодні китайсько-російське торговельне співробітництво у секторі ЧПК базується на «трьох обхідних шляхах», що все ще залежать від Заходу:  

  • Постачання верстатів виробництва країн санкційної коаліції до Росії через Китай як реекспортний хаб;  
  • Експорт до Росії обладнання,  виробленого на заводах західних компаній у Китаї;  
  • Російський імпорт китайських верстатів, виробництво яких залежить від західних компонентів, технологій, експертизи та інвестицій. 

Детальніше про китайський експорт верстатів з ЧПК в Росію, а також шляхи його блокування, читайте у повній статті Express або у звіті РЕБ «Запасний варіант для агресора: зростаюча роль Китаю в доступі Росії до критичного промислового обладнання»

Поділитись