“Інструменти війни” - відкрита база даних іноземних верстатів, котрі використовуються російським ВПК

14:14, 27.02.2024
card-img

НАЗК за підтримки РЕБ запустили платформу, де можна ознайомитись з базою даних іноземних верстатів, які використовуються російськими військовими заводами.  

Більшість сучасного російського озброєння виготовляється з використанням обладнання іноземного виробництва. Під час війни проти України, росія продовжує збільшувати обсяги виробництва зброї, а наявні санкційні обмеження та інструменти контролю не заважають отримувати необхідне іноземне обладнання та запчастини до нього.   

Після початку повномасштабного вторгнення більшість виробників перестали постачати своє обладнання до росії, але “дружні до рф” країни, такі як КНР, Туреччина та країни Центральної Азії, продовжують це робити не зважаючи ні на що.  

Саме тому було створено “Інструменти війни” - відкриту базу, яка допоможе виробникам та компетентним державним органам по всьому світу збирати докази та розслідувати ланцюжки постачання товарів подвійного та воєнного призначення та позбавити агресорів та інші підсанкційні режими можливості використовувати високоточне іноземне обладнання для виробництва власної зброї. 

На сайті можна знайти детальну інформацію про техніку: фото, найменування, компанія виробник, країна виробник, заводи, що використовують обладнання, російські імпортери, іноземні постачальники та зброя, яка за допомогою цього обладнання виробляється. Окрім цього, на сайті представлені докази використання кожного верстату на заводі та санкційні списки фізичних та юридичних осіб. 

Виробники мають посилювати відстеження свого обладнання, яке вони експортують, щоб убезпечити його потрапляння до рук агресорів, припинити свою присутність на російському ринку, як у ролі виробників, так і дистрибʼюторів, а також відмовитись від торгівлі з країнами, до яких застосовані санкції та країнами, що були помічені у обході санкцій. Це допоможе зберегти репутацію виробників від наслідків воєнних конфліктів, які ведуть та планують розпочати у майбутньому агресори.  

Поділитись