“Інструменти війни” перезапущено: база даних розширилася вдвічі

16:31, 31.07.2024
card-img

Платформа Війна & Санкції продовжує свою роботу під управлінням ГУР. Нещодавно, на порталі був перезапущений реєстр “Інструменти війни”, що був вперше створений за підтримки Ради економічної безпеки України під егідою НАЗК.  

Оновлені “Інструменти війни” містять вдвічі більший перелік верстатів та промислового обладнання, яке використовується російськими виробниками озброєння. Однак, мета реєстру не змінилася. “Інструменти війни” покликані обʼєднати представників органів влади, бізнесу, громадськості та медіа навколо проблеми російського доступу до високоточного іноземного обладнання, яке допомагає агресору виробляти летальну зброю та завдавати ударів по Україні. 

Оновлена база даних це результат роботи численних українських та іноземних дослідників російського промислового потенціалу. На платформі доступні відкриті дані щодо конкретних брендів іноземних верстатів, їхніх моделей, підприємств російського ВПК, що користуються імпортованим обладнанням, а також окремих типів озброєння, що виробляється такими підприємствами. Кожен верстат, ідентифікований на російському військовому заводі, має власний профіль із посиланням на відкриті дані, що доводять надану інформацію. 

Основна ціль перезапуску «Інструментів війни» - привернути увагу світової спільноти, до проблеми, яка нікуди не зникла. Російська Федерація продовжує імпортувати іноземне обладнання, не зважаючи на вже запроваджені обмеження. Для блокування такого доступу членам санкційної коаліції необхідно значно розширити перелік верстатів, що належать до так званих спільних пріоритетів (Common High Priority Items List) та перебувають під жорстким контролем США, ЄС, Британії та Японії. Окрім того, іноземним урядам варто вдосконалити вимоги до санкційного комплаєнсу виробників високоточного обладнання. 

Західні компанії, що постачають на світовий ринок верстати з ЧПК, повинні докладати значно більше зусиль для припинення реекспорту їх нової та вживаної продукції в Росію. Недбалість невідповідальних виробників, у свою чергу, має каратися тотальною бізнесовою, економічною та фінансовою ізоляцією. 

Поділитись