ГУР МО відновлює роботу онлайн порталу “Війна & Санкції".

16:34, 03.06.2024
card-img

Платформа "Війна & Санкції", розроблена командою НАЗК на початку повномасштабного вторгнення, отримала новий дім. Онлайн-портал був переданий під відповідальність Головного управління розвідки Міністерства оборони України та відновив свою роботу на початку червня. 

Передача всіх баз даних порталу значно розширює його можливості. ГУР, як розвідувальний орган, а також учасник Експертної та Міжвідомчої робочих груп з санкційної політики на базі Уряду, може офіційно та більше ефективно розкривати плани, можливості, схеми агресора та його прибічників. 

Більше того, перезапуск порталу "Війна & Санкції" став першим в світі випадком, коли розвідувальний орган держави ділиться зі світом таким обсягом відкритих даних. Це сприятиме координації між розвідувальними установами та урядами членів санкційної коаліції, що є необхідним для посилення тиску на агресора та його союзників. 

Наразі на відновленому порталі доступна інформація про осіб, причетних до депортації українських дітей, а також про іноземні компоненти, виявлені у російській зброї. 

У найближчому майбутньому онлайн-платформа розшириться і на ній стануть доступними списки осіб, які є або повинні потрапити під санкції, бази даних щодо творів мистецтва у власності підсанкційних осіб, а також порти і аеропорти, що допомагають російській агресії. Крім того, серед продуктів порталу "Війна & Санкції" незабаром з'явиться база даних "Інструменти війни", у якій будуть зібрані верстати та інше промислове обладнання іноземних брендів, що використовується виробниками російської зброї. 

Чому платформа важлива не лише для РЕБ, але й для інших громадських організацій, приватних підприємтсв, ЗМІ та органів влади по всьому світу?  Розширення можливостей тиску на агресора: 

  • Швидкий обмін інформацією: Платформа дає змогу швидко ділитися з світом даними про санкції, злочини РФ та її союзників, заповнюючи критичну інформаційну прогалину для партнерів України. 
  • Комплексний підхід: Портал охоплює різні сфери впливу, даючи можливість тиску на агресора не лише економічно, але й політично, репутаційно та іншими способами. 

Полегшення санкційного комплаєнсу: 

  • Перевірка контрагентів: Завдяки порталу, бізнес може перевірити своїх контрагентів, інвестиції та угоди на предмет санкційних ризиків, уникнувши співпраці з неблагонадійними партнерами та репутаційних втрат. 

Протидія схемам обходу та санкційним порушенням: 

  • Платформа слугує "цифровою зброєю", викриваючи те, що Росія намагається приховати. Це дає доступ до перевірених даних про злочини РФ будь-кому в світі: громадянам, чиновникам, слідчим, представникам бізнесу. 
  • Доказова база: Після наповнення портал міститиме детальну інформацію про: 
  • понад 3100 іноземних компонентів у російській зброї; 
  • майже 300 одиниць іноземного обладнання, що використовується для її виробництва; 
  • всі санкції, запроваджені проти РФ та її союзників (11 047 фізичних та 8517 юридичних осіб). 

Тобто "Війна & Санкції" - це потужний інструмент, який допомагає громадськості та журналістам користуватися бібліотекою доказів та фактів для своїх розслідувань, бізнесу убезпечити себе від операцій з ризикованими контрагентами, а державі синхронізувати дії та політику, покращуючи боротьбу з обходом санкцій. 

Поділитись