Зростання експорту з Туреччини до Росії: США попереджає про наслідки

17:18, 14.08.2024
card-img

Від початку повномасштабного вторгнення США, ЄС та інші західні партнери запровадили масштабні санкції проти Росії. Туреччина стала одним із санкційних хабів – країн, які викорисовуються для уникнення обмежень і збільшила торгівлю з Москвою після початку війни. Згідно із митними даними, Туреччина займає друге місце після КНР по обʼєму постачань компонентів, обладнання та технологій, які Кремль може використовувати у військових цілях. 

Нещодавно в Анкарі та Стамбулі відбулись зустрічі між представниками США та Туреччини в рамках програми із припинення незаконної торгівлі та порушення санкцій. Стурбованість США обумовлена тим, що Туреччина стала критичним центром, через який, порушуючи експортний контроль, електроніка, верстати з ЧПК та інші технології західного виробництва потрапляють до РФ та використовуються для виробництва ракет і безпілотників.  

Вашингтон попередив Туреччину про «наслідки», якщо країна не обмежить експорт до Росії американських технологій подвійного призначення, які є життєво важливими для ВПК Москви. Про це пише видання Finansial Times з посиланням на слова помічника міністра торгівлі США Метью Аксельрода. 

«Ми потребуємо співпраці Туреччини, щоб зупинити незаконний потік американських технологій до Росії. Важливо, щоб турецька влада та промисловість швидко продемонстрували прогрес у цьому напрямку. В іншому разі, ми будемо змушені вжити заходів проти тих, хто порушує наш експортний контроль», – сказав Аксельрод. 

Офіційний представник Міністерства торгівлі повідомив, що Туреччина є другим за величиною джерелом високопріоритетних товарів із США, що експортуються до Росії, після Китаю. Після початку війни експорт з Туреччини, а також через посередників, таких як Азербайджан і Казахстан, різко зріс. За даними турецької митниці, які проаналізувала Financial Times, за перші шість місяців цього року обсяг експорту досяг 85 мільйонів доларів, що значно перевищує 27 мільйонів доларів за аналогічний період 2022 року. 

В лютому 2024 року партнери РЕБ, аналітичний центрі C4ADS вже публікували дослідження, де проаналізували перевалку вироблених в ЄС верстатів з ЧПК до Росії через Туреччину, зосередившись на конкретних кейсах.  

Аналітики Ради економічної безпеки України й надалі наполягатимуть на посиленні тиску і покладанні відповідальності на виробників за дії, що сприяють обходу санкцій. Щоб запобігти реекспорту товарів військового призначення, критичних для розвитку російського ВПК, операторам ЄС, які продають такі товари третім країнам, необхідно впроваджувати суворі механізми комплаєнсу для оцінки ризиків реекспорту до Росії. Для досягнення ефективності необхідно посилювати правові механізми та покарання за невиконання вимог, а також скоординувати співпрацю між західними країнами.  

Поділитись