Японсько-німецького виробника високоточних верстатів DMG Mori внесено у перелік міжнародних спонсорів війни НАЗК

15:26, 21.09.2023
card-img

Одного з найбільших виробників високоточних верстатів, японсько-німецьку компанію DMG Mori, внесено до переліку міжнародних спонсорів війни НАЗК.

До повномасштабного вторгнення DMG Mori була одним з найбільших постачальників високоточного обладнання до Росії та займала 20-30% російського ринку верстатів з ЧПК. А з 2015 року компанія локалізувала виробництво і відкрила верстатобудівний завод в Ульяновську. 

ℹ️ Верстати з числовим програмним керуванням (ЧПК) – це автоматизовані роботизовані машини, які можуть виконувати операції без втручання людини. Висока точність, універсальність і сумісність з широким спектром матеріалів роблять верстати з ЧПК критично важливими для виробництва військової техніки і зброї.  Частка верстатів російського виробництва на їхньому ринку становила лише 30% у 2021, однак і для такого виробництва Росія змушена імпортувати від 80 до 90% комплектуючих.

Попри публічні заяви керівництва компанії про вихід з російського ринку наприкінці лютого 2022 року, російські дочірні компанії DMG Mori залишаються активними. Влітку 2022 року ТОВ «ДМГ Морі Рус» здійснило поставку верстатних комплектуючих для дочірнього підприємства ПАТ «ОДК-Сатурн» – АТ«Сатурн – инструментальный завод», яке виробляє газотурбінні двигуни для військової авіації (дані з ухвали арбітражного суду м. Москва від 03.07.2023 № А40-51758/23-62-407).

📣 DMG Mori та інші світові виробники верстатів з ЧПК мають нести відповідальність за порушення санкційного режиму. І крім повного виходу з ринку держав-агресорів та блокування всієї діяльності дочірніх компаній та дистрибʼюторів на таких ринках, виробники мають оновити власні системи комплаєнсу. Зокрема, встановлювати кілл-світчери для всіх клієнтів, які блокуватимуть роботу обладнання при необхідності; а також ідентифікувати компанії посередників для уникнення паралельного та «сірого» імпорту тощо.

Аналітична команда Ради економічної безпеки України працює над дослідженням верстатобудівної галузі та її значення для ВПК РФ від початку повномасштабного вторгення і комунікує результати роботи з компетентними органами.

Поділитись