Як санкції впливають на РФ: від проблем з платежами до низької рентабельності ВПК

18:40, 07.06.2024
card-img

На початку весни 2024 року російські покупці технологій, обладнання та комплектуючих подвійного призначення зіткнулися з суттєвими труднощами у здійсненні платежів. Виконавчий указ Байдена наприкінці 2023 року значно ускладнив фінансові операції, що дозволяли обійти санкції. Як результат, значно збільшився час доставки замовлень, важливих для російського ВПК.  

Через побоювання вторинних санкцій, кілька великих китайських банків, таких як Bank of China, China Construction Bank та інші, припинили приймати платежі від російських банків, відхиляючи операції через розрахункові системи, такі як SWIFT, SPFS і CIPS. У якийсь момент близько 80% торгових розрахунків між двома країнами були призупинені. Крім того, ключові фінансові установи Туреччини, ОАЕ та Монголії наслідували цей приклад. 

За словами Метью С. Аксельрода, помічника міністра з контролю за експортом при Міністерстві торгівлі США "російський уряд платить вдвічі більше за мікроелектроніку та напівпровідники, ніж до початку війни".  

Що ж стало причиною здорожчання? Від тепер, при організації міжнародних переказів для компаній із РФ або дружніх їй країн служба комплаєнсу фінансових установ забовʼязана перевірити: 

  • Придбані товари, не мають мати подвійного призначення або знаходитись під  санкційними обмеженнями. 
  • Вантаж буде направлений саме в країну покупця, а не в Росію. 
  • Відповідність документів (експортні декларації та маршрутні документи). 

Кошти надходять в обробку в банк країни контрагента і зависають на місяць, два, а то й довше. Якщо раніше замовлений в Китаї вантаж для Казахстану чи Білорусі міг йти транзитом через Росію і по шляху загубитись, то тепер компанії змушені витрачати додаткові кошти на дійсну відправку до країни зазначеної в документах, проводити там розмитнення, перепродавати іншій компанії посереднику і тільки потім відправляти товар до РФ. Гравці ринку все частіше повідомляють, що зустрічаються ситуації із закупленим обладнанням, яке стоїть на заводі по декілька місяців, бо постачальник не зміг його відвантажити, через те, що клієнт не зміг його оплатити. 

Також, якшо раніше, замовники токарних верстатів, щоб платіж пройшов, вказували невідповідні коди товарів, то тепер, через посилення контролю зі сторони фінансових установ, можливостей обману стало менше. 

На даний момент російські компанії з сектору ВПК використовують свої запаси, але очікується, що суттєвий дефіцит електронних частин та інших компонентів зросте влітку або пізніше. Подальші збої в торгівлі можуть вплинути на обʼєм виробництва зброї та підірвати міцність російської військової машини. 

Затримки в оплатах та доставках, а також зростання вартості імпорту призводять до зниження рентабельності військового виробництва в Росії. У своєму інтерв'ю для РБК, генеральний директор "Ростех" Сергій Чемезов повідомив, що рентабельність заводів, які виконують найбільшу кількість замовлень від Міністерства оборони РФ, не перевищує 2,28%.  

Зменшення рентабельності означає, що у РФ залишається менше коштів на реінвестування в розвиток ВПК та науково-дослідницькі роботи. Це негативно впливає на оборонний сектор і на економіку країни загалом. Відсутність можливості швидко і ефективно здійснювати платежі і доставку комплектуючих означає подальші збої у виробництві зброї та може підірвати міцність російської військової машини у найближчій перспективі.  

Поділитись