Як санкції та обмеження експорту західного обладнання з ЧПК шкодять ВПК РФ

16:11, 07.05.2024
card-img

Від початку повномасштабного вторгнення Рада економічної безпеки України відслідковує ланцюги постачання товарів подвійного призначення в Росію. У 2023 році РЕБ зосередила усі зусилля на блокуванні доступу РФ до іноземних верстатів з числовим програмним керуванням (ЧПК). 

Чому це важливо?  

Верстати з ЧПК - це високоточне обладнання, яке використовується для виробництва практично будь-якого виду російського озброєння, що застосовується проти України. Не зважаючи на проведення «імпортозаміщення», реальна залежність військово-промислового комплексу РФ від західного обладнання напередодні вторгнення була вражаючою – 70-90%. І все ж, західний експорт верстатів з ЧПК в РФ протягом двох років вторгнення не зазнавав значних обмежень. Однак наразі ситуація кардинально інша.  Що сталося з грудня 2023 року? 

Згідно з Виконавчим указом адміністрації Байдена 14114, будь-яким іноземним фінансовим установам було заборонено проводити транзакції, пов‘язані з передачею в РФ верстатів з ЧПК та компонентів до такого обладнання.  

У межах 12 пакету санкцій Європейський Союз запровадив тотальну заборону на експорт, реекспорт та транзит територією РФ європейський верстатів з ЧПК. Перелік товарів з сектору ЧПК, що підпадають під заборону, є чи не найбільш всеохоплюючим серед усіх членів санкційної коаліції.  

Заборони близькі до європейських за масштабом були запроваджені Великою Британією та Японією, при чому остання є безумовним лідером на глобальному ринку ЧПК технологій.  

Тайвань та Південна Корея, котрі значно наростили експорт промислового обладнання в РФ у 2023 році, теж запровадили безпрецедентні обмеження у секторі ЧПК після оприлюднення даних про співпрацю з РФ та дипломатичного тиску з боку західних союзників. Експортному контролю Тайпею та Сеулу все ще не вистачає близько 30 категорій товарів, повʼязаних з сектором ЧПК технологій, однак є й позитивні тенденції. Представники тайванського машинобудування, до прикладу, кардинально змінюють підхід до санкційного комплаєнсу, запроваджуючи GPS-трекери та системи дистанційного контролю верстатів. 

Що сталося за останні 30 днів? 

ЄС готує 14 пакет санкцій, котрий планують прийняти наприкінці весни - на початку літа цього року. Як пише Reuters, Єврокомісія, серед іншого, пропонує запровадити санкції проти російських та іноземних постачальників промислового обладнання. Окрім того, ЄС шукає спосіб змусити європейські компанії вплинути на свої дочірні підприємства, які працюють за кордоном і продовжують допомагати агресору. Для сектору ЧПК це більш ніж важливо, адже більшість ключових виробників володіють дочірніми юрособами у країнах, що не належать до санкційної коаліції, зокрема в Китаї.  

До травневого санкційного пакету США увійшов найбільший іноземний постачальник ЧПК верстатів в РФ, а саме гонконгська компанія Silver Technology Limited. Згідно з даними, котрі РЕБ передавала санкційним органам США, ЄС та Великої Британії, лише за 2023 рік Silver Technology Limited експортувала в РФ верстатів та компонентів до них на понад $25 млн.  

Окрім гонконгського постачальника, уряд США санкціонував більше 10 компаній, що виробляють та постачають військовим підприємствам РФ верстати з ЧПК, включно з дистриб’юторами китайського обладнання та дочірніми підприємствами Росатома. І на завершення, у квітні Департамент торгівлі США додав до свого експортного контролю ще шість митних кодів, що стосуються обладнання з ЧПК.  Експерти РЕБ неодноразово наголошували на важливості оновлення національних положень експортного контролю в даному секторі.  

Які проміжні результати?  

Як наслідок, китайські банки почали блокувати транзакції, повʼязані з передачею РФ верстатів з ЧПК , а експорт такого обладнання з Китаю скоротився на 15%.  

В інформаційному полі РФ побільшало новин про активну розробку власних вітчизняних верстатів та критичних компонентів.  

Такі заяви можуть розглядатися як показник успіхів російського імпортозаміщення або як елемент пропаганди агресора. Однак вони точно свідчать про проблеми РФ з доступом до іноземного обладнання, в тому числі китайського. При цьому розбудова власного високоточного машинобудування це однозначно нелегка, якщо взагалі реальна задача для РФ. А для виробництва якісного озброєння вже сьогодні потрібні високоточні верстати та їх постійна технічна підтримка. Будь-які виклики в цьому секторі можуть позначитися на якості кінцевої віськової продукції. 

Поділитись