Як підсанкційні товари потрапляють з ЄС до РФ: спільне міжнародне розслідування

15:56, 25.07.2024
card-img

Підсанкційні товари, критично важливі для російського ВПК, продовжують надходити із Західних країн до РФ. Медіапроєкт про санкції Trap Aggressor, німецькі та французькі журналісти з Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR та Le Monde обʼєднались у спільному розслідуванні, щоб простежити, як це відбувається. 

Все почалось із групи російських компаній “Промтех”, що активно співпрацює з ВПК Кремля та продовжує отримувати поставки необхідного обладнання з Європи. За виконання оборонних контрактів, виробництво електронних компонентів і технологій для авіаційної та електронної промисловості, 15 компаній групи “Промтех” знаходяться під санкціями США.  

Одне з підприємств корпорації, «Дубненский кабельный завод» (ДКЗ), було постачальником російського виробника танків компанії «Уралвагонзавод», що підтверджується рахунком на поставку останньому майже кілометра дротів. Подібні товари, зокрема й надважливі для виробництва ракет, літаків, дронів та іншої зброї верстати з ЧПК, ДКЗ імпортував на суму $3.2 млн навіть у 2023 році.  

Покупка відбувалась через турецьку компанію Enütek, що була заснована у 2022 році та всі російські клієнти якої - підприємства корпорації «Промтех», зокрема «Дубненский завод коммутационной техники», ОКБ «Аэрокосмические системы», «Промтех-Ульяновск», «Промтех-Иркутск», «Промтех-Казань» та «Казанский завод синтетического каучука». За даними російської митниці, впродовж 2023 року компанія експортувала в РФ товарів на $7,7 млн. 

Яким чином турецька компанія може так легко співпрацювати з росією? 

Заснувала турецьку Enütek французька компанія Industrial Technologies Group France (ITGF). Згідно з російськими митними даними, ITGF активно постачала західну продукцію в Росію до 24 лютого 2022 року, здебільшого підприємствам «Промтеху». Заснована у 2015 році, компанія до травня 2022 року належала АТ «Промтех», а її першим генеральним директором був Алєксєй Шадрін – син Валєрія Шадріна, теперішнього голови російського «Промтеху». Таким чином, Enütek відновив зв'язки з усіма колишніми постачальниками “Промтеху” після введення санкцій. 

У 12 пакеті санкцій, у грудні 2023 року, Європейський Союз суттєво обмежив реекспорт верстатів та систем ЧПК з третіх країн. До ухвалення цього рішення компанії користувалися лазівкою для постачання критичної продукції до російського військово-промислового комплексу.   

«Такі верстати на час здійснення поставок не підпадали під заборони на експорт і реекспорт, тому що поставки були здійснені до прийняття 12 пакету санкцій ЄС. Але при цьому верстати потенційно підпадають під експортний контроль ЄС як товари подвійного призначення, для експорту яких потрібно отримати спеціальний дозвіл або ліцензію», – пояснила Олена Юрченко, старший аналітик Ради економічної безпеки України. 

Європейський Союз намагається впливати на російський бізнес, пов'язаний з ВПК, санкціями та кримінальними справами, але західні виробники також можуть і мають зупиняти постачання. Під час розслідування Trap Aggressor виявили, що Enütek замовив деталі в європейської компанії, яка раніше постачала їх безпосередньо до «Промтеху», проте компанія просто продовжила оформлення замовлення. Західні виробники повинні ретельніше перевіряти клієнтів, особливо з країн поза межами ЄС, щоб уникнути реекспорту підсанкційної продукції до Росії. 

Поділитись