Війна Росії в Україні прискорює "зелений" перехід: Скандинавія та Арктика стають ключовими партнерами на шляху до енергетичної незалежності Європи

15:54, 05.04.2024
card-img

“За два роки ЄС відмовився від більшості видів викопного палива з Росії, але збільшив імпорт російського скрапленого газу і ядерного палива. Скандинавські та арктичні регіони мають стільки корисних копалин і стільки енергії, що вони відіграватимуть ключову роль у подальшому звільненні Європи від Росії та Китаю”, — пише датське видання MandagMorgen у статті під назвою “Скандинавський регіон і Арктика відіграють важливу роль в енергетичній війні з Росією”.  

Олена Юрченко, аналітик Ради економічної безпеки України, яка днями відвідала конференцію у Копенгагені, вітає будь-який внесок європейських, північних та арктичних країн у послаблення Росії. 

“Коли Росія втрачає доходи від експорту енергоносіїв, тому що ЄС більше не хоче їх купувати, це добре для України", — каже Юрченко. 

ЄС значно скоротив імпорт викопного палива з Росії, але все ще залежить від російського СПГ та ядерного палива. Гренландія, з її великими покладами рідкоземельних елементів, може стати важливим постачальником для "зеленого" переходу Європи. Скандинавські країни, включаючи Фінляндію, також мають значні ресурси, необхідні для виробництва "зелених" технологій. 

Однак, щоб розкрити цей потенціал, ЄС необхідно: 

  • інвестувати в видобуток корисних копалин у Скандинавії; 
  • диверсифікувати ланцюжки поставок, щоб не залежати від Китаю; 
  • бути готовим до екологічних ризиків, пов'язаних з видобутком корисних копалин у арктичних зонах. 

Це випливає з матеріалу "Енергетичне розлучення між Європейським Союзом та Росією: стан справ" від брюссельського аналітичного центру Bruegel, який підбиває підсумки енергетичних відносин між ЄС та Росією через два роки після шоку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

Зменшення залежності ЄС від російських енергоносіїв завдає шкоди економіці РФ та робить її менш здатною вести війну. Україна підтримує будь-який внесок європейських, північних та арктичних країн у послаблення Росії, а саме це стане одним з результатів співпраці між ЄС, Скандинавією та Арктикою окрім успішного "зеленого" переходу Європи та зміцнення її енергетичної безпеки. 

Ця співпраця може включати: спільні інвестиції в дослідження та розробку "зелених" технологій, розвиток інфраструктури для транспортування енергоресурсів та створення нових партнерств у сфері енергетики. 

Скандинавія та Арктика мають значний потенціал, щоб допомогти Європі стати більш стійкою та незалежною. Завдяки спільним зусиллям Європа може подолати виклики, пов'язані з війною Росії в Україні та збудувати нове, більш безпечне та екологічне майбутнє. 

Поділитись