Верстати та гроші: інструменти американського виробництва допомогли Україні отримати конфісковані у Росії $500 000

17:23, 23.02.2024
card-img

Сполучені Штати передадуть Естонії $500 000 конфісканих російських активів, щоб спрямувати їх на підтримку України. Про це на Мюнхенській конференції з безпеки оголосили заступник генерального прокурора США Ліза Монако і генеральний секретар Естонії Тиніс Саар. 

Кошти конфіскували після того, як США викрили мережу нелегальних закупівель з метою імпорту до Росії високоточних верстатів американського походження, що використовується в оборонно-промисловому комплексі. Громадянин Латвії, звинувачений у причетності до цієї схеми, 14 лютого свою визнав провину у порушенні експортного законодавства США. 

Конфісковані кошти не можуть напряму перевести в Україну, тому їх перераховують до Естонії. Країна використає гроші для проєкту з прискорення оцінки збитків і ремонту української енергосистеми. 

"Ця заява демонструє непохитну рішучість Сполучених Штатів і наших естонських партнерів перекрити президенту Путіну доступ до західних технологій, на які він покладається для ведення незаконної війни проти України. Цей крок до справедливості та відновлення прокладає новий шлях до боротьби з жорстокістю Росії. Міністерство юстиції продовжуватиме шукати креативні рішення, щоб забезпечити українському народу можливість реагувати та відновлюватися” — підкреслила Ліза Монако. 

Тиніс Саар підкреслив, що запобігання транскордонній злочинності залишається головним пріоритетом. Ефективне судове переслідування санкціонованих злочинів є невід’ємною частиною цих зусиль. Угода з Естонією має на меті встановити новий стандарт боротьби з порушеннями санкцій в інших країнах, наголошуючи на справедливості та спрямуванні незаконних доходів жертвам. 

Майкл Ху, співдиректор оперативної групи KleptoCapture, визнав ключову роль Естонії у запобіганні незаконному перевезенню військових матеріалів і наголосив на важливості коштів для прискорення ремонту електричної інфраструктури України. Акція демонструє міжнародну співпрацю з метою забезпечення перенаправлення прибутків російських злочинних мереж на підтримку українського народу. 

Поділитись