Україна ввела санкції проти найбільшого вантажного оператора Киргизстану. Як Aerostan Airlines LLC допомагала Росії обходити західні санкції?

16:30, 05.09.2024
card-img

2 вересня Президент України Володимир Зеленський затвердив рішення РНБО про застосування санкцій щодо 73 логістичних та авіакомпаній, що транспортують до РФ зброю, військову техніку, підсанкційні товари, а також компоненти для російського ВПК з Ірану та КНДР. Серед них є і Aerostan Airlines LLC — найбільший вантажний оператор у Киргизстані за кількістю бортів.  

Що відомо про авіакомпанію?  

Aerostan Airlines LLC — оператор чартерних вантажних авіаперевезень, що базується в міжнародному аеропорті «Манас» (FRU) у Бішкеку, Киргизстан. Флот складається з трьох Boeing 747 та двох Airbus A300B4, що переважно здійснюють рейси до країн Азії, Африки, Центральної та Південної Америки.  

З ОАЕ до Москви через Киргизстан   

За даними Ради економічної безпеки України за час повномасштабної війни Aerostan Airlines здійснила десятки рейсів із Шарджі, ОАЕ до Москви з транзитною зупинкою в Манасі. Лише із червня по вересень 2023 року борти авіакомпанії перевезли до Росії вантаж загальною вагою понад 400 тонн. Зокрема товари, що могли використовуватися для військових потреб Росії: електронні компоненти, авіаційні та автомобільні запчастини, виробниче обладнання, камери, обладнання для дистанційного керування БПЛА тощо.  

Запчастини для підсанкційної російської авіації  

У вересні 2023 року, крім цивільної електроніки та побутової техніки, Aerostan Airlines транспортувала авіаційне обладнання. Його отримали російська ООО «Фастейр Інтренешнл», клієнтами якої є підприємства з обслуговування літаків, а також авіакомпанія «Побєда», що перебуває під санкціями США та України.  

Верстати з ЄС та Азії для російського ВПК  

Того ж місяця борти Aerostan Airlines перевозили в Росію верстати вироблені у ЄС та Азії. Кінцевим клієнтом таких поставок стала компанія ООО «Гровер Інтернешнел», яка раніше передавала індійське обладнання НВП «ІСКРА». Цей завод є частиною ВПК РФ.  

Сировина для вибухівки  

У листопаді 2023 року авіакомпанія доставила в аеропорт Шереметьєво вироблений американською компанією American Alpha Resources перхлорат магнію, що використовується у виробництві вибухівки. Цей же рейс доставив до Росії з’єднувальні пристрої загальною вагою 2375 кг для групи «ІТЕЛМА», яка постачала електроніку компаніям російської оборонної промисловості, таким як ВАТ «КамАЗ» та ВАТ «ГЛОНАСС».  

Як санкції вплинуть на Aerostan Airlines?  

«Aerostan Airlines це приклад дружніх до Росії компаній, які з одного боку активно залучені до підтримання російської економіки та військового потенціалу, а з іншого ще не зазнали жодних санкційних обмежень. Aerostan Airlines не можна назвати фіктивною компанією, це великий бізнес, який веде міжнародну діяльність. Українські санкції та їх координація із західними партнерами може таку діяльність значно ускладнити. Це має стати сигналом для інших транспортних та логістичних компаній, які ще не припинили співпрацю з державою-агресором», — пояснює важливість українських санкцій старший радник Ради економічної безпеки України Денис Гутик.  

Поділитись