США попереджають Китай про постачання технологій РФ для виробництва зброї

12:36, 24.04.2024
card-img

За інформацією Financial Times, Ентоні Блінкен, держсекретар США, планує візит до Китаю з 24 по 26 квітня. Його основна місія – обговорення постачання Китаєм в РФ технологій подвійного призначення, які використовуються для виробництва зброї. Згідно з джерелами Financial Times, якщо Китай не припинить цю практику, США можуть накласти санкції на китайські фінансові інституції. 

США активно висловлювали своє незадоволення підсиленням російського ВПК китайськими технологіями, особливо під час зустрічей з європейськими партнерами та членами G7. Заступник держсекретаря, Курт Кемпбелл заявив, що Китай підриває європейську безпеку, одночасно постачаючи Росії технології подвійного призначення і намагаючись розвивати тісніші економічні та політичні зв'язки з Європою. 

Однією з критичних для РФ технологій подвійного призначення, які постачаються з Китаю є верстати з ЧПК, які використовуються агресором для виробництва ракетних двигунів, мікроелектроніки, корпусів і деталей літаків, артилерійських стволів, БПЛА, бронетехніки, тощо. Після численних санкцій накладених західними державами на експорт верстатів з ЧПК в РФ, Китай став найбільшим постачальником такого типу обладнання для ВПК агресора. За даними російської митниці, у липні 2023 року Китай поставив обладнання на $68 млн. Для порівняння, у лютому 2022 року обсяг постачання становив лише $6,5 млн. Крім того, у липні 2023 року саме на китайські верстати припало 57% всього російського імпорту обладнання з ЧПК, тоді як до війни цей показник становив лише 12%. 

Протягом повномасштабного вторгнення Китай вперше представив на російському ринку пʼятиосьові верстати власного виробництва. Тобто КНР не лише допомагає РФ зберегти доступ до західного обладнання в обхід запроваджених санкцій, але й наповнює російських ринок власними високоточними промисловими технологіями. 

Варто зазначити, що попри зусилля Китаю замінити західне обладнання на російському ринку, китайські верстати ще не досягли їхнього рівня якості та точності. Китайське виробництво верстатів з ЧПК все ще залежить від іноземних компонентів. Так, зокрема нові верстати китайського виробництва, що зустрічаються на російських заводах, все ще використовують системи комп’ютерного керування та інші компонети тайванських, японських, німецьких та південнокорейських виробників. 

Поділитись