Слухання в Конгресі США: звіт РЕБ та експортний контроль

18:28, 22.03.2024
card-img

У кінці лютого 2024 року в Конгресі США відбулися слухання на тему того, як і чому американські технології підживлюють війну РФ в Україні. 

Однією з учасниць події була Еліна Рибакова, директорка програми з міжнародних відносин і віцепрезидентка з зовнішньої політики Київської Школи Економіки. Окрема частина свідчення, що є на сайті Сенату, була присвячена доступу РФ до іноземних верстатів з ЧПК. У наведених фактах пані Еліна посилається на дослідження “CNC machinery 2.0. “ від РЕБ , чим ми безумовно пишаємося: 

“Узгодьте, розширте та спростіть експортний контроль. Він має бути гармонізований між юрисдикціями коаліції. Фокус на конкретних товарах залишає інші подібні товари без регулювання і створює значний простір для схем обходу. Уряди повинні регулярно переглядати список товарів, що підлягають експортному контролю”.  

Також Рибакова зазначила: 

“Попри певний вплив експортного контролю на торгівельні потоки, Росія продовжує імпортувати велику кількість товарів для військового виробництва. Після запровадження обмежень, ланцюги постачання адаптувалися і багато компонентів, включно з тими, що виробляються в країнах коаліції, потрапляють до РФ через посередників у третіх країнах”. 

Серед свідків на слуханні були представники провідних аналтичних та розслідувальних установ, таких як RUSI, KSE та Conflict Armament Research. Вони наголосили, що самі компанії-виробники повинні контролювати власні ланцюги постачання, про що раніше у своїх розслідуваннях та коментарях неодноразово казали представники РЕБ, та що у своєму виступі ще раз озвучила пані Еліна: 

“Ефективний контроль за ланцюгами постачання має починатися на етапі виробництва та з першого продажу товару дистриб'ютору. Щоб стимулювати корпорації до запровадження процедур комплаєнсу, правоохоронні органи повинні взаємодіяти з приватним сектором, демонструючи готовність і здатність розслідувати торгівлю підконтрольними товарами, а також накладати значні штрафи за порушення”. 

Поділитись