Слабкі місця Кремля у сфері ІТ: аналіз західного ПЗ та його вплив на російські критичні системи.

17:15, 02.02.2024
card-img

Міжнародна експертна група Єрмака-Макфола представила документ з детальним аналізом критично важливого програмного забезпечення, що сприяє агресії РФ в Україні. Росія використовує західні програми для виробництва боєприпасів і військових систем, для більш ефективного видобутку нафти і газу, збільшуючи глобальні доходи для підтримки воєнних дій. Західні бази даних, аналітика, штучний інтелект та хмарні технології підтримують економіку РФ. Документ частково розкриває мережі, які залишаються активними в кількох ключових урядових і промислових секторах Росії. 

  • Військово-промисловий комплекс 

Російські військові та правоохоронні органи значною мірою залежать від взаємопов'язаних програмних систем, які базуються на Red Hat Linux. Ці системи мають вирішальне значення для російської військової та цивільної інфраструктури, що ілюструє складність російської індустрії програмного забезпечення. 

Крім того, такі системи, як "Нейтрино", Alt 8 SP, Astra Linux і RED OS, підкреслюють залежність сектора від спеціалізованого програмного забезпечення, причому деякі з них, передбачають міжнародну співпрацю. Цілеспрямовані санкції проти цих програмних систем та їхніх розробників можуть суттєво вплинути на можливості Росії. 

  • Сфера енергетики 

Російська енергетична галузь покладається на західне програмне забезпечення, таке як Roxar RMS, Paradigm, Landmark Engineer's Desktop та STARS. Ці інструменти відіграють вирішальну роль в оптимізації стратегій управління природними ресурсами та підземними родовищами. Ці програмні продукти залишаються доступними в Росії через місцевих представників і посередників попри санкції. Тобто можливості західних компаній використовуються для підвищення прибутковості російського енергетичного сектору. 

Будь-які прибутки, які компанії продовжують отримувати від операцій з РФ, не тільки сприяють руйнуванню українських міст, інфраструктури та загибелі цивільного населення, але й значно переважають будь-які комерційні вигоди, які ці компанії могли б отримати від російських контрактів. 

  • Фінансовий сектор 

Російські банки значною мірою залежать від систем управління базами даних (СУБД) Oracle Database та Microsoft SQL Server. Оскільки обидві компанії припинили свою діяльність в Росії, банки зіткнулися з припиненням оновлення, що спонукало їх до пошуку альтернатив, таких як Diasoft Database Adapter та Nexign Nord. Водночас відсутність російських аналогів для аналітичних систем SAS та IBM призвела до розгляду таких альтернатив, як Digital Q.Reporting та Polymatica, що підкреслює складність перехідного періоду в російському банківському секторі. 

  • Імпортозаміщення та санкції 

Російський фінансовий сектор стикнувся з проблемою неповного імпортозаміщення ключового системного програмного забезпечення: лише 3% системно важливих підприємств і 1,7% об'єктів критичної інфраструктури повністю перейшли на нього.  

Російські банки значною мірою покладаються на американські рішення для віртуалізації від VMware та Citrix. Вихід американських компаній призвів до пошуку альтернатив, щоб пом'якшити потенційну втрату функціональності. Застосування санкцій щодо СУБД, серверного обладнання, аналітичних систем, систем віртуалізації та платформ інформаційної безпеки може суттєво вплинути на фінансування Росією війни. 

Попри зусилля Кремля зменшити залежність від західного програмного забезпечення для військово-промислового комплексу, енергетики та фінансового сектору, перехід відбувається повільно. Це створює значні можливості для підриву військової та економічної активності Росії, а швидкі та об'єднані дії мають вирішальне значення для використання цих вразливостей. 

У додатку наведено широкий, але не вичерпний перелік організацій, осіб, мереж та відповідну детальну інформацію по кожному з обговорюваних секторів. Щоб ознайомитись з документом докладніше, завантажте його: 

Поділитись