Росія продовжує отримувати ЧПК верстати з Європи

16:50, 29.03.2024
card-img

Європейські виробники машинобудівної продукції продовжують робити свій внесок російську агресію проти України. Обладнання опиняєтся у руках російського військово-промислового комплексу, хоча шляхи цих поставок і участь власне виробників у поставках залишається під питанням. Росія використовує для створення ракет та безпілотників, націлених на українські міста. 

У дослідженні РЕБ, на яке посилається News Insight у своїй статті, йдеться про те, що Росія використовує обладнання з ЧПК та КВМ для виробництва ракет "Іскандер". Близько 70% усіх верстатів з ЧПК в Росії імпортовані, а 80% усіх верстатів опиняються в руках російської військової промисловості. 

Російські 4-тонні ядерні ракети 9К720 "Іскандер" виготовляються за допомогою обладнання з ЧПК та КВМ. З початку війни Росія запускає ракети "Іскандер" по українським містам. Увечері, 21 березня, російські війська обстріляли ракетами "Іскандер" Київ, що призвело до жертв і руйнувань. За день до цього російська ракета влучила в Харків, в результаті чого загинуло щонайменше 5 цивільних осіб і 7 отримали поранення. 

Верстати із ЧПК — товари подвійного призначення, а отже мають цивільне і військове застосування. Наприклад, верстати з ЧПУ можуть використовуватися для точного виробництва в різних галузях промисловості, але вони також життєво необхідні для створення деталей ракет. ЄС регулює експорт товарів подвійного призначення до Росії, але останнє слово залишається за окремими країнами-членами. Це створює лазівки, якими Росія користується через посередників і приховані фінансові операції. 

Наприклад, російська компанія "ОДК-Сатурн", що перебуває під санкціями, виробляє двигуни для військових літаків. Незважаючи на санкції, компанія продовжує працювати, використовуючи європейські верстати з ЧПК Докази свідчать, що ці верстати купуються через нерозкриті канали, можливо, через компанії в інших країнах. 

Наслідки таких ситуацій руйнівні. Тисячі ракет і безпілотників, створених за європейськими технологіями, падають на українську землю, призводячи до величезних жертв серед цивільного населення та масштабних руйнувань. 

ЄС вживає заходів для вирішення цієї проблеми. Нові правила наголошують на забороні реекспорту товарів, яку експортери зобовʼязані включати в угоди купівлі-продажу після 12-го пакету санкцій. Крім того, вирішальне значення має суворе дотримання існуючих санкцій і посилення контролю за продажем технологій.  

Компанії, які надають росіянам товари, що можуть бути використані у військових цілях, мають бути притягнуті до відповідальності. Санкції мають застосовуватися суворіше, а продажі сучасних технологій і техніки повинні підлягати перевірці. Лише через суворе виконання санкцій і припинення спроб Москви їх обійти можна створити достатній тиск на російську економіку, щоб змусити її припинити війну проти України і припинити виробництво зброї. 

Неспроможність посилити санкції суттєво підірве ефективність військової допомоги Україні. Більше того, продовження виробництва зброї Росією призведе до ескалації конфлікту ближче до кордонів ЄС і спровокує подальшу агресію з боку Кремля, потенційно спрямовану проти НАТО та європейських країн. Російські ракети, створені за допомогою європейських технологій, здатні вражати міста в межах Європейського Союзу, якщо Росія ініціює конфлікт проти європейських країн, про який вони постійно говорять. 

Поділитись