Російські компанії обходять санкції за допомогою криптовалюти

16:22, 03.04.2024
card-img

Як стверджує розслідування The Wall Street Journal, російські компанії використовують криптовалюту для придбання компонентів для безпілотників та іншого високотехнологічного обладнання. 

Російський контрабандист Андрій Звєрєв допомагає концерну “Калашников”, найбільшому виробнику стрілецької зброї в РФ, купувати товари подвійного призначення, які підпадають під санкції США та ЄС. Він використовує криптовалюту Tether для переказу мільйонів доларів від "Калашникова" дистриб'ютору електроніки в Гонконзі, а отримані товари доставляються у РФ через країни Центральної Азії, щоб уникнути митного контролю. 

Tether — стейблкоїн, прив'язаний до курсу долара США, що став одним із стандартних методів оплати на чорному ринку по всьому світу. Причина популярності очевидна — органи влади США мають обмежені можливості щодо відстеження цифрової валюти, на відміну від емітованих урядом доларів у банківській системі, а отже, незаконну діяльність провадити легше. 

Російська криптобіржа Garantex відіграє важливу роль у цій схемі, дозволяючи користувачам конвертувати рублі в Tether. Засновник криптобіржі Garantex, Ігор Менделєєв, у січні 2023 року заявив, що Tether може допомогти імпортерам обходити санкції: "Якщо ви шукаєте спосіб заплатити іранцям, ви можете абсолютно легко зробити це за допомогою Tether". 

Робота з криптовалютами стала невід'ємною частиною посилення російського ВПК. Імпортери, які працюють з товарами подвійного призначення, здійснюють перекази в рублях на рахунки в російських банках, якими керують посередники. Вони конвертують рублі в Tether і виплачують місцеву валюту своїм іноземним постачальникам у Китаї та на Близькому Сході. 

Браян Нельсон, заступник міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки, зазначає: "Росія все частіше використовує альтернативні платіжні механізми, щоб уникнути санкцій США та продовжує фінансувати свою війну проти України”. 

У відповідь на це Міністерство фінансів США закликає Конгрес ухвалити закон, який дозволить блокувати транзакції в стейблкоїнах, деномінованих в доларах США, таких як Tether. 

Використання криптовалюти стає все більш поширеним способом для Росії обходити санкції. Це серйозна проблема, яка потребує нових заходів з боку урядів та кращих методів відстеження криптовалютних транзакцій. 

Поділитись