Рішення Міжнародного суду ООН за позовом України проти Росії: Основні результати та наслідки

17:47, 06.02.2024
card-img

31 січня Міжнародний суд ООН оголосив рішення в справі за позовом України про фінансування Росією тероризму та про порушення росіянами Міжнародної конвенції про ліквідацію расової дискримінації. 

Щодо фінансування тероризму, суд визнав Росію винною лише за одним з низки пунктів, які представила українська сторона та постановив, що РФ не виконала зобов’язань із розслідування випадків фінансування тероризму, про які їй могло бути відомо. 

Щодо расової дискримінації, суд погодився лише з тим, що Росія не змогла захистити права етнічних українців в Криму, оскільки там різко впала кількість учнів, які навчаються українською. 

В українському МЗС прокоментували, що таке рішення є позитивними для України: «Рішення Міжнародного суду ООН не залишає сумнівів у тому, що РФ зневажає міжнародне право». 

Підбиваючи підсумки, експерти Ради економічної безпеки України, зазначають, що  

  • Суд аналізував виключно дві конвенції і не оцінював відповідності поведінки РФ її зобовʼязанням за іншими нормами міжнародного права, а тому, на жаль, не міг засудити агресію і був вимушено дипломатичним.  
  • Суд також встановив, що визнавши «ДНР» і «ЛНР» незалежними державами та розпочавши «СВО» проти України, РФ порушила своє зобовʼязання щодо незагострення суперечки. Це очевидний натяк на те, хто є агресором. 
  • Також офіційно встановлено, що Росія порушила свої зобовʼязання за Конвенцією про боротьбу з фінансуванням тероризму та Конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, а Україна нічого не порушила. Політично, це ще один аргумент, який доводить абсурдність спроб Росії якось виправдати повномасштабне вторгнення.  
  • Хоча Суд не підтримав більшості аргументів України щодо расової дискримінації, він зробив багато важливих висновків, які викривають РФ, впливають на її репутацію та допомагають будувати подальшу стратегію боротьби на міжнародному рівні. 

Окрім цього, в контексті роботи РЕБ це рішення має наступні висновки:   

  • Позитивний: було офіційно визнано, що Росія порушила свої зобовʼязання за двома конвенціями. А це означає, що всі міжнародні компанії, які продовжують постачати Росії критично важливі технології та компоненти, співпрацюють з державою, яка порушує міжнародно-правові норми про боротьбу з фінансуванням тероризму.  
  • Негативний: суд зробив висновок, що фінансування тероризму не включає передачу засобів, що використовуються для вчинення актів тероризму, зокрема зброї або тренувальних таборів. Це досить небезпечна теза, яка дозволяє багатьом державам потенційно уникнути відповідальності за сплановані терористичні акти. Крім того, це підриває зусилля, спрямовані на посилення відповідальності міжнародних корпорацій, які постачають терористам (чи державам-терористам) зброю і засоби її виробництва. Саме тому потрібно шукати нові юридичні рішення та створювати міждержавні коаліції, які б змінювали «правила гри» на міжнародній арені. 
Поділитись