Початок роботи Державного реєстру санкцій: прозорість, координація, ефективність

16:37, 16.02.2024
card-img

У 2023 році Верховна Рада України прийняла рішення про створення Державного реєстру санкцій (Закон України 3223-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування санкцій"). Тоді Ілона Хмельова, секретар Ради економічної безпеки України (РЕБ) прокоментувала цю подію, зазначивши, що: 

“Одним з інструментів, який мав би покласти край війні і змусити Росію відмовитися від протиправних дій, є санкції. Агресор все ще не змінив своєї поведінки. Отже, санкції не досягли основної мети. Тому санкційну політику потрібно посилити і рішення Верховної Ради України про створення Державного реєстру санкцій є вкрай важливим. Він спростить доступ до інформації міжнародним партнерам, актуалізує інформації та автоматизує її збір, обробку та завантаження, гарантує прозорість ухвалення рішень, усуне будь-які юридичні колізії щодо захисту персональних даних та унеможливлюються судові оскарження в цій частині”.  

Нещодавній Указ Президента від 29 січня 2024 запустив роботу Державного реєстру санкцій. За інформацією РНБО: 

  • Реєстр санкцій було створено з метою надання безоплатного публічного доступу громадян до актуальної та достовірної інформації про суб'єктів, щодо яких застосовано санкції.  
  • Він являє собою інформаційно-комунікаційну систему, що забезпечує збирання, накопичення, захист, облік, відображення, оброблення та надання інформації про всіх суб'єктів щодо яких застосовано санкції, а ведення реєстру забезпечує Апарат РНБО України.  
  • У реєстрі знаходиться інформація про 17 202 фізичних та юридичних особи, які вважаються підсанкційними. 
  • Джерелами інформації Реєстру є рішення Ради національної безпеки і оборони України, а також судові рішення про застосування санкцій. 
  • Дані в реєстрі оновлюються оперативно. Вони є відкритими і загальнодоступними, крім випадків, передбачених законом. 

Рада економічної безпеки України вважає створення та запуск роботи Державного реєстру санкцій позитивним рішенням та планує його використання в своїй подальшій роботі над більш ефективним посиленням санкційного тиску на РФ та компанії, що з нею співпрацюють. 

Поділитись