Паливо для війни: Китай продовжує торгівлю з Росією

16:58, 22.07.2024
card-img

За два роки обсяг торгівлі між Китаєм та Росією виріс більш ніж на 60%. Це допомагає російському ВПК отримувати необхідну техніку та вести загарбницьку війну в Україні.  

Згідно з інформацією, оприлюдненою китайською митницею 12 липня, торгівельний обсяг між Китаєм та Росією збільшився на 4,6% у першій половині 2024 року порівняно з аналогічним періодом минулого року. Двостороння торгівля між країнами продовжує зростати, досягнувши 143,9 мільярда юанів ($19,81 мільярда) минулого місяця, що на 2,3% більше порівняно з 140,7 мільярда юанів у травні. 

Варто зазначити, що торгівля між Китаєм і Росією відбувається не лише на двосторонньому рівні. Країни Центральної Азії та Білорусь також розширюють доступ Кремля до технологій подвійного призначення, і це також можна побачити по зростаючих цифрах з торговельної статистики. Ступінь участі західних компаній у цій торгівлі є важливим питанням, що потребує ретельного розгляду з боку правоохоронних органів, а також прийняття суворих обмежень щодо відповідальності не лише за прямий обхід санкцій, але й за недбалість у контролі ланцюгів постачання.   

За два роки Росія обігнала Німеччину, Австралію та В’єтнам за обсягом торгівлі з Китаєм, яка зросла до 240 мільярдів доларів у 2023 році. Китай отримує вигоду від купівлі російської нафти та інших товарів зі знижкою, тоді як Росія отримує доступ до широкого асортименту споживчої та високотехнологічної продукції. 

Аналітики CSIS пишуть, що загальна частка Пекіна в російському імпорті деталей верстатів, яка у 2022 році становила 32%, зросла до 80-90% у 2023 році. 90% минулорічного російського імпорту металообробних верстатів також припало на поставки з Китаю. 

«Тільки завдяки підтримці Китаю Росія змогла і може вести загарбницьку війну в Україні так, як вона це робить», — заявила в інтерв’ю IPPEN.MEDIA експертка китаїстка Марейке Ольберг з аналітичного центру Німецького фонду Маршалла.  

«Разом з Росією Китай формує єдиний фронт проти США, проти НАТО і, таким чином, проти Європи. Саме тому Китай не залишить Росію. 

Загальнодоступних доказів того, що Пекін постачає летальне озброєння в РФ наразі немає, але експорт товарів подвійного призначення впливає на можливості Москви продовжувати війну. Це запобігає дефіциту, утримує високу політичну підтримку війни шляхом стабілізації рівня життя та сприяє розвитку військового потенціалу." 

Як пише Bloomberg, країни, які продовжують вести справи з Росією, стикаються зі зростаючим тиском США, переважно через загрозу вторинних санкцій. У червні 2024 року США розширили параметри визначення російської військово-промислової бази для введення вторинних санкцій і це допомогло ускладнити торгівлю між РФ та Китаєм.  

Попри це, Китай став основним торговим партнером Росії, і зараз на юані припадає близько 40% російських експортно-імпортних розрахунків і більше половини обороту російського валютного ринку. Масштаби російської юанізації вражаючі, враховуючи, що вона почалася майже з нуля на початку 2022 року, ще до повномасштабного вторгнення РФ в Україну.  В довгостроковій перспективі це вдарить по суверенітету Росії та зробить її повністю залежною від Китаю, який тестує свої платіжні системи в РФ та адаптує їх для зменшення впливу західних санкцій.  

Поділитись