Олена Юрченко, радниця Ради економічної безпеки України: “Рішення, прийняте Міністерством фінансів США, є позитивним кроком у боротьбі зі схемами постачання верстатів з ЧПК до Російської Федерації.”

16:06, 13.06.2024
card-img

12 червня 2024 року, напередодні саміту G7, Міністерство фінансів США запровадило нові санкції проти Росії та її партнерів, які продовжують посилювати російський військовий потенціал. Це рішення базується на Виконавчому Указі №14114, який розширив повноваження Управління з контролю за іноземними активами (OFAC), дозволивши застосовувати вторинні санкції проти іноземних банків та фінансових установ, що працюють із російськими галузями технологій, оборони, будівництва, ВПК, аерокосмічної та обробної промисловості. Санкції також можуть бути застосовані до тих, хто надає послуги чи сприяє угодам з російським ВПК. 

Було ідентифіковано мережі, які обходили санкції шляхом заплутаних схем переміщення грошей та маршрутів постачань. До нового санкційного списку додано 90 фізичних та юридичних осіб з Росії, Білорусі, Британських Віргінських Островів, Болгарії, Казахстану, Киргизстану, КНР, Сербії, Південної Африки, Туреччини та ОАЕ. Серед них: 

Турецькі компанії, що постачали для російської I Machine програмне забезпечення та інструменти для верстатів з ЧПК: 

- SSGCTM CNC Takim Tezgahlari Makine Sanayi Ve Ticaret Limited Sirketi (SSGCTM CNC): Надала товарів на суму понад 6 мільйонів доларів США. 

- Minyon Kesici Takimlar Makine Sanayi Ve Ticaret Limited Sirketi (Minyon Kesici): Відправила понад 600 партій на суму понад 800 000 доларів США. 

Gepa Uluslararasi Ticaret Limited Sirketi (Gepa): На замовлення російської компанії Alfa Machinery Group відправила товарів на суму понад 4 мільйони доларів. 

Taksan Makina Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi (Taksan Makina) та Dener Ithalat Ihracat Ve Dis Ticaret Anonim Sirketi (Dener Ithalat): Відправили металообробні центри та верстати з ЧПК до російської Pumori Northwest на суму майже 1 500 000 доларів США. 

CPS Proses Kontrol Urunleri Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi (CPS Proses): Посередник для закупки верстатів та зварювального обладнання, вироблених у Німеччині та США, для російської технологічної компанії та оборонного підрядника Ostec EC Ltd. 

Санкції на Ostec Group були накладені ще у травні 2022 року за підтримку російських виробників ракетних систем та авіаційних бомб. Вони налагодили нові шляхи для закупівлі необхідних технологій та обладнання, зокрема через російську будівельну компанію ТОВ «Фабцентр», яка стала основним одержувачем товарів для Ostec Group. 

Під вторинні санкції потрапив Дмитрій Владімірович Аліханов, директор російської компанії «Ньютон-ІТМ», яка постачала металообробне обладнання та високоточні деталі для аерокосмічної галузі. Він співпрацював з європейськими виробниками верстатів і незаконно закуповував обладнання для російських кінцевих споживачів через киргизьке ТОВ «Нова проект». Посередниками також були вказані Safes Lojistik Ithalat Ihracat Sanayi Ticaret Limited з Туреччини, китайська компанія Chongqing Fagima Electromechanical Equipment Co Ltd і компанія GBL International Logistics Co Ltd з Гонконгу.  

Санкції також запроваджені щодо російських фінансових інститутів, які є посередниками при торгах доларами на російському валютному ринку: Мосбіржі, Національного клірингового центру (НКЦ) та Національного розрахункового депозитарію. Це рішення спрямоване на зниження можливостей Кремля щодо залучення капіталу та інвестування в суверенний борг Росії, російські корпорації та провідні оборонні підприємства. 

Олена Юрченко, радниця Ради економічної безпеки України, вважає, що рішення, прийняте Міністерством фінансів США, є позитивним кроком у боротьбі зі схемами постачання верстатів з числовим програмним керуванням до Російської Федерації. І велика кількість великих компаній у списку не є основною перевагою пакету. Головним є те, що тепер Виконавчий Указ №14114 застосовується не тільки до військово-промислової бази Росії, а й до всіх підсанкційних осіб. Тобто масштаб використання вторинних санкцій збільшено де-факто в чотири рази. Сподіваємося, що розширення цього тлумачення і сфери дії Указу  дозволить посилити боротьбу з обходом санкцій і зміцнити наявний санкційний режим. 

За даними Bloomberg, країни G7 та Європейського Союзу також розглядають способи тиску на банки, які допомагають Москві уникати санкцій та отримувати ключові технології для виробництва зброї.  

Поділитись