OFAC може запроваджувати вторинні санкції проти іноземних банків та фінансових установ.

16:41, 22.01.2024
card-img

22 грудня 2023 року президент США Джо Байден підписав Указ 14114, який розширив повноваження Управління з контролю за іноземними активами (OFAC). У ньому йдеться про застосування санкцій проти іноземних фінансових установ, які обслуговують підсанкційних осіб та сектори.

Олена Юрченко, радниця Ради економічної безпеки України, зауважила, що тепер OFAC може запроваджувати вторинні санкції проти іноземних банків та фінансових установ, які:

  • здійснювали операції, сприяли діяльності або діяли від імені підсанкційних осіб у галузі технологій, оборони, будівництва, ВПК, аерокосмічної чи обробної промисловості Росії.
  • надавали послуги чи сприяли будь-якій значній угоді, пов'язаній із ВПК Росії, включно з продажем, постачанням або передачею, прямо або побічно, Російській Федерації будь-якого предмета або класу предметів, що можуть визначатися міністром фінансів за узгодженням із державним секретарем і міністром торгівлі. 

Серед товарів, яких стосується блокування транзакцій: верстати з числовим програмним керуванням, обладнання для виготовлення напівпровідників, випробувальне та контрольно-вимірювальне обладнання, оптичні системи, навігаційні прилади, підшипники. Відповідальність за вказані дії — включення у вторинні санкції з блокуванням активів та заборона або обмеження діяльності кореспондентських рахунків.

Даний указ — це значний крок вперед, щоби забезпечити дотримання санкцій для США та міжнародної санкційної коаліції загалом. Де факто, тепер країни та фінансові установи будь-якого рівня несуть пряму відповідальність за проведення транзакцій на користь російського ВПК, зокрема закупівельних компаній у третіх країнах, які займаються обходом санкцій. 

Поділитись