Обхід санкцій: як Тайвань постачає високоточне обладнання для російського ВПК

15:23, 09.02.2024
card-img

Після накладення санкцій США на експорт товарів подвійного призначення до Росії, остання була змушена шукати обхідні шляхи підтримки свого ВПК через Китай та Туреччину. Нещодавно у розпорядженні The Washington Post зʼявилися документи, які підтверджують активну торгівлю високоточним обладнанням між тайванською і російською компаніями. Це означає, що Тайвань, стратегічний партнер США, що сам запровадив обмеження на експорт до Росії, приєднався до списку постачальників. У документах є інформація про те, що компанія намагалась постачати обладнання для забезпечення таємних російських спроб масового виробництва ударних дронів. Матеріал з деталями розслідування був опублікований на The Washington Post 1 лютого. 

Далтон Беннетт, один з репортерів та авторів матеріалу, посилаючись на РЕБ підкреслив, що в останні роки близько 70 відсотків російських верстатів з ЧПУ постачалися з-за кордону. 

“Після того, як Захід запровадив експортні обмеження, Росія все частіше звертається до азійських постачальників, зокрема Тайваню, за обладнанням, необхідним для її оборонної промисловості. З січня по липень минулого року компанії I Machine Technology було виплачено понад 80 мільйонів доларів за невизначені товари та послуги, надані понад 40 виробникам зброї та російським військовим підрядникам, згідно з податковими документами, наданими Радою економічної безпеки України, яка відстежує товари, що використовуються російською оборонною промисловістю, і розслідує випадки ухилення від санкцій. Кілька з цих компаній перебувають під санкціями Міністерства фінансів США за допомогу Кремлю у веденні війни”. 

З січня 2023 року російська компанія I Machine Technology імпортувала ЧПК-обладнання з Тайваню на понад $20 млн. Таке обладнання є незамінним у багатьох індустріях, включно з виробництвом зброї. 

Після санкцій проти Росії, I Machine Technology стала великим постачальником ЧПУ-обладнання для російських виробників озброєнь, зокрема російського заводу "Авангард", що постачає системи ППО С-400. 

Дослідження вказує на взаємодію між тайванською компанією I Machine Tools та російською I Machine Technology, де схожість назв та відкрита співпраця свідчать про глибокі зв'язки. Зокрема, є відділення "російських продажів" в тайванській компанії, що дає доступ до російських оборонних підприємств. 

Обладнання потрапило до Росії у 63 партіях. Перші партії на $4,47 млн надійшли безпосередньо в російську компанію від I Machine Tools. Директор з продажів I Machine Tools, Ю Мін Є, раніше був співвласником I Machine Technology у Москві та має зв'язки з гендиректором російської компанії, Олексієм Бредіхіним. 

З кінця травня 2023 року пряме постачання ЧПК-обладнання до Росії припинилося. Решта товару на $17,8 млн ввозилася через обхідні маршрути -- Китай та Туреччину. 

У коментарі для The Washington Post Бредіхін заперечив імпорт санкційних товарів після введення обмежень у січні 2023 року, але визнав тривалу співпрацю з тайванськими компаніями до цього. Він стверджував, що після січня ввозив лише деталі, що, за його словами, не порушує санкцій. Однак, коли йому представили документи, які свідчили про те, що вантажі містять не лише "деталі", Бредіхін не відповів. 

Після інтерв'ю The Washington Post з Бредіхіним, відео та фото з Instagram-сторінки російської компанії I Machine Technology зникли, включаючи матеріали з Ю Мін Є, тайванськими директорами компаній та візитами Бредіхіна на Тайвань. 

Ю Мін Є повторив ті самі твердження, що й його російський колега, і, побачивши докази у вигляді документів, вказав, що вони можуть бути недостовірними, і його компанія не постачає товари китайським і турецьким юридичним особам, які відправляли вантажі I Machine Technology. Він також стверджував, що не був в курсі про зв'язки I Machine Technology з російською армією. 

Поділитись