«Нові санкції — старі можливості»: як Росія та Іран отримують передові технології та нарощують військову міць попри світові обмеження?

14:20, 23.09.2024
card-img

Україна запровадила санкції проти 6 фізичних і 40 юридичних осіб з Ірану, Росії та Китаю, йдеться в указі №638 на сайті Президента. Під обмеженнями — підприємства російського ВПК, виробники дронів-камікадзе Shahed/Geran, фінансові хаби та постачальники критичних технологій. Санкції ввели після передачі Тегераном Москві понад 200 балістичних ракет Fateh-360 на початку вересня. 

Раніше свої санкції проти Ірану посилили США та Велика Британія. Нові обмеження проти Тегерана обговорюють і в ЄС — голова європейської дипломатії Жозеп Боррель уже передав країнам-членам пропозицію. 

Утім, попри зростаючу кількість міжнародних обмежень та статус найбільш підсанкційних країн, Росія та Іран продовжують нарощувати виробництво зброї, користуючись передовими технологіями та підтримкою Китаю. 

Іноземні верстати із ЧПК — “ахіллесова п’ята” Тегерана та Москви 

Ще в жовтні минулого року, досліджуючи російську залежність від верстатів із числовим програмним керуванням (ЧПК), РЕБ зазначала, що промислове обладнання є слабким місцем не лише для Росії, а й для її ситуативних союзників — Ірану, КНДР та Китаю. 

На початку 2024-го хакери PRANA Network зламали пошту іранської Sahara Thunder, яка контролюється Міністерством оборони та логістики збройних сил Ірану (MODAFL). Компанія консультувала Москву щодо перенесення виробництва «шахедів» до російського міста Єлабуга. Окрім іранських розробок, Тегеран надавав Росії перелік необхідного іноземного обладнання. 

За отриманими даними, для виробництвах дронів обидві країни використовували верстати з ЧПК з Німеччини та Тайваню, а також обладнання китайських брендів. 

Китай — вікно для Росії та Ірану у світ передових технологій 

Пекін виступає не лише виробником, а й головним каналом доступу до західного обладнання. За підрахунками РЕБ, саме з Китаю постачається 80% верстатів, що використовує Росія. Аналогічна ситуація може бути і в Ірані. 

Втім, 90% найбільших китайських постачальників верстатів до Росії досі залишаються поза санкційними списками. Як результат, їм вдається не лише захоплювати зростаючий ринок обладнання для російського ВПК, а й співпрацювати із провідними техногігантами з країн санкційної коаліції: Siemens (Німеччина), Mitsubishi (Японія) та Schneider Electric (Франція).  

«У вересні, завдяки рішучим санкціям, ми побачили масовий вихід із Росії ІТ-гігантів: Google, Microsoft, Oracle, Notion. Подібні ультимативні інструменти необхідно застосувати й проти китайських виробників обладнання, поставити їх перед вибором: або співпраця з Москвою і Тегераном, або з цивілізованим світом. Інакше Китай і далі скуплятиме іноземне обладнання або ж вироблятиме своє за західними технологіями, а Росія та Іран нарощуватимуть виробництво летальної зброї», — коментує старший радник РЕБ Денис Гутик. 

Поділитись