Нові дослідження щодо спроб РФ обійти обмеження експортного контролю

16:32, 26.01.2024
card-img

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти РФ Єрмака-Макфола напрацювала нові дослідження. Вони фокусуються на спробах Росії обійти обмеження експортного контролю товарів військового та подвійного призначення, а також у сфері програмного забезпечення. 

Спільно з Київською школою економіки підготовлено документ, що викриває шляхи постачання в РФ товарів військового та подвійного призначення. У ньому розглянуто майже 2800 іноземних компонентів, знайдених у російській військовій техніці, а також компанії, відповідальні за їхнє виробництво. Серед основних тез: 

  • Після впровадження обмежень у 2023 році імпорт товарів військового призначення в РФ відновився на 90% від обсягів до початку повномасштабного вторгнення.  
  • Імпорт товарів подвійного призначення скоротився майже на 29%, що свідчить про успішність заходів експортного контролю у випадку їхнього дотримання та належного застосування. 
  • У зразках знищеної або трофейної російської зброї виявлено продукцію понад 250 західних компаній. 
  • За перші десять місяців 2023 року західні компанії поставили до Росії критично важливі компоненти на загальну суму 2,9 млрд доларів.  
  • Експортний контроль залишається одним із найпотужніших інструментів впливу, оскільки РФ намагається замінити критично важливі товари, зокрема у сфері сучасної електроніки. 
  • У документі підкреслюється, що відстежити товари після продажу дедалі складніше. Контроль за ланцюгом постачання має починатися з першого продажу дистриб'ютору. 
  • Покращення ситуації з дотриманням експортного контролю залежить від співпраці з приватним сектором. Особливо з виробниками товарів, які можуть використовувати у ВПК РФ. Ключовим є запровадження в корпораціях процедур дотримання вимог експортного контролю. 
  • Правоохоронні органи західних країн, зокрема Європейського Союзу, потребують кращого оснащення, аби впровадити та забезпечити експортний контроль. Для ефективності заходів важлива багатостороння співпраця. 

Заходи експортного контролю будуть ефективними лише тоді, коли випереджатимуть російські спроби їх обійти. Ці заходи варто спрямувати на усунення прогалин у політиці експортного контролю, посилення корпоративної відповідальності, протидію спробам обходу зі сторони третіх країн, а також зміцнення інституцій та міжнародної співпраці. 

Міжнародна робоча група щодо санкцій проти РФ у своєму новому дослідженні врахувала аналітику й розслідування Ради економічної безпеки України, зокрема щодо верстатів з числовим програмним керуванням. 

Поділитись