Не лише санкції: як компанії-виробники впливають на російський військових потенціал

16:13, 06.03.2024
card-img

24 лютого, на другу річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну, американське видання MarketWatch опублікувало статтю про роль великих корпорацій в ізоляції росії та відбудові України.  

З початку повномасштабного вторгнення, більше 1000 компаній покинули ринок РФ, частина компаній мінімізували свою діяльність чи припинили сплату податків країні-агресору, але деякі продовжують працювати так, наче нічого не сталось. Саме такі компанії постійно стикаються з тиском, бо їхня діяльність прямо чи опосередковано підтримує російський ВПК, а отже і геноцид українців.  

На думку Дениса Гутика, старшого радника Ради економічної безпеки України (РЕБ), справа та ризики не лише в прямій присутності іноземних компаній в РФ але й в недостатньому контролі за ланцюгами постачання, що дозволяє РФ сірими схемами отримувати потрібні технології. 

“Санкції — не єдине рішення. Відповідальний та далекоглядний бізнес повинен вже зараз інвестувати у нові процедури комплаєнсу та контролю ланцюгів постачання, адже це не короткотривала криза, а довгостроковий тренд”. 

“Західні виробники продукції, критично важливої для російського ВПК, мають чи не найбільший вплив на руйнування ланцюгів постачання агресора. В умовах, коли межа між цивільною та військовою продукцією все більше розмивається, недостатній контроль виробників над своїми ланцюгами постачання поступово перетворюється на загрозу глобальній безпеці" — підкреслив Денис. 

Щодо України, то Президент Американської торговельної палати в Україні Енді Гундер заявив: "Незважаючи на труднощі, бізнес-спільнота, натхненна відважними захисниками, продовжує працювати і вірити в Україну, підтримуючи економіку, сплачуючи податки і забезпечуючи українців роботою". 

Країна продовжує свій фізичний  та економічний спротив і залишається відкритою для бізнесу. 

Поділитись