Матеріали C4ADS: Як європейські ЧПК верстати опиняються в Росії

17:10, 12.03.2024
card-img

22 лютого американська ГО та розслідувальна група C4ADS (Center for Advanced Defense Studies) опублікувала результати розслідування реекспорту європейський ЧПК верстатів в РФ через Туреччину.  

У своєму матеріалі C4ADS проаналізували детальні митні дані Туреччини та РФ, а також численні європейські корпоративні реєстри та описали обхідні схеми постачання верстатів з ЧПК для потреб ВПК РФ. До схем залучені європейські виробники, їхні дочірні та підставні компанії, а також дистриб’ютори та виробники зброї на території РФ.  

Команда C4ADS – довготривалий партнер Ради економічної безпеки (РЕБ) та одні із найкращих експертів в питанні доступу російського ВПК до іноземного промислового обладнання, зокрема верстатів з ЧПК. У своєму розслідуванні вони посилаються на звіт РЕБ щодо російської залежності від високоточного промислового обладнання та дані про внутрішні транзакції російських компаній залучених до обхідних схем. 

На жаль, попри численні санкції, торгівельні обмеження та зусилля турецької влади щодо припинення транзиту до Росії, ця країна залишається одним з найпотужніших джерел постачання товарів подвійного призначення для російської воєнної машини, а деякі єпропейські виробники намагаються зберегти експорт в РФ та побудувати обхідні шляхи. 

Щоб отримати необхідні інструменти, ланцюги постачання російського ВПК стають все складнішими. До них можуть бути залучені від 5 до 7 компаній з трьох країн, що значно ускладнює відслідковування поставок, але і імпорт до РФ стає складнішим та дорожчим. Незважаючи на це, способи посилення контролю за такими ланцюгами постачання все ще існують: більш систематичні санкції проти посередників, жорсткіший та більш широкий експортний контроль, нові підходи у сфері корпоративного комплаєснсу та due diligence. 

Поділитись