Ілона Хмельова: «Вагнер» загрожує глобальній безпеці, а не тільки Україні

17:11, 28.08.2024
card-img

Спеціальна робоча група щодо санкцій проти Росії, сформована ISECS (International Sanctions and Export Control Society), продовжує свою роботу. На початку серпня цього року відбулося друге засідання робочої групи під головуванням Ілони Хмельової, Секретаря Ради економічної безпеки України. Воно було присвячене протидії ПВК «Вагнер» й інструментам, які можуть бути використані для цього. Серед спікерів – представник розвідувальної спільноти США, що побажав залишатись анонімним, а також Джейсон МакК’ю, голова лондонської юридичної фірми Mccue Jury & Partners. Джейсон координує правову кампанію проти ПВК «Вагнер», зокрема і готуючи колективні позови в контексті війни в Україні. 

Учасники обговорення погодилися, що діяльність ПВК «Вагнер» спрямована не лише проти України, але й проти глобальної безпеки в цілому. Це один з тих прикладів, який доводить, що протидія Росії – спільне завдання цивілізованого світу.  

У своєму інтерв'ю для одного з українських каналів, Ілона Хмельова зазначила, що міжнародні організації мають уважно стежити за діяльністю ПВК “Вагнер” та подібних груп. 

“Група Вагнера принаймні частково отримує зброю від офіційної російської влади, російських військ. Ця зброя навіть зараз часто містить в собі західні компоненти чи виготовляється за допомогою західних інструментів. Саме тому допомога Україні та запровадження потужніших санкцій є не просто актом благодійності, а самозахистом всього цивілізованого світу”. 

Посилення санкційної політики – важливий фактор для припинення протиправної діяльності. Проте застосування санкцій та експортного контролю повинно мати системний характер. Крім того, західні компоненти продовжують використовуватися у російській зброї та засобах її виробництва. Не можна одночасно визнавати Вагнер терористичною або злочинною організацією і продовжувати не помічати наявність схем для обходу санкцій та експортного контролю.  

У правовому вимірі також важливі позови, зокрема і в національних судах. Це може допомогти конфіскувати активи, а також розірвати ланцюги постачання.  

Поділитись