Ілона Хмельова: Україна використовує своє законне право на самооборону, атакуючи РФ

15:48, 07.10.2024
card-img

Нещодавно, Національний координаційний центр кібербезпеки при РНБО провів воркшоп щодо застосування міжнародного гуманітарного права до проведення кібероперацій. Учасники обговорили правове регулювання кібероперацій та їх відповідність нормам міжнародного гуманітарного права. Особлива увага була приділена правовим аспектам дій у кіберпросторі, що стосуються як військових, так і цивільних об'єктів. 

«Будь-яка атака Росії є протиправною, незалежно від того, чи вона спрямована на військові чи цивільні цілі, адже Росія — держава-агресор. Україна, відповідно до свого законного права на самооборону, гарантованого міжнародним правом, може атакувати Росію також у кіберпросторі», — зазначила секретар Ради економічної безпеки України (РЕБ) Ілона Хмельова. 

Під час воркшопу обговорили низку ключових тем, серед яких статус комбатантів у контексті «кібервійни», аналіз міжнародного досвіду щодо застосування норм міжнародного гуманітарного права до кібероперацій, а також дискусійні питання щодо впровадження цих норм у сферу інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ). Окремо було розглянуто концепцію «втрати функціональності» як основи для визнання кібератак воєнними злочинами, проведено правовий аналіз кібератак, що мали місце під час російсько-української війни.  

Результати воркшопу сприятимуть створенню єдиного підходу до правового регулювання кібероперацій, які можуть бути застосовані в контексті війни, а також будуть використані для формування позиції України на міжнародній арені. 

Поділитись