Експорт високотехнологічних верстатів з Китаю до РФ різко зріс після вторгнення в Україну.

15:54, 04.01.2024
card-img

"Експорт високотехнологічних верстатів з Китаю до РФ різко зріс після вторгнення в Україну. Згідно з російськими митними даними, в липні китайські виробники відвантажили станків з ЧПК на суму $68 млн, порівняно з лише $6,5 млн у лютому 2022 року, коли Москва розпочала повномасштабне вторгнення" — Financial Times.

Олена Юрченко, радниця Ради економічної безпеки України, в статті видання зауважила: "Було б «майже неможливо» використовувати китайський верстат з ЧПК на заводі, який організовує свої виробничі процеси на верстатах іншого виробника з іншими специфікаціями. Вибір виробників оборонної техніки ЧПК станків з інших країн також може відображати скептицизм щодо якості китайських верстатів”.ʼ

Зараз китайські постачальники домінують у торгівлі пристроями ЧПК, що є життєво важливими для військової промисловості Москви. Сі Цзіньпін повідомив Володимиру Путіну у жовтні, що щорічний обсяг торгівлі між країнами досяг "історичного високого" показника практично в $200 млрд.

Російський імпорт ЧПК верстатів з ЄС різко впав через посилення обмежень з лютого 2022 року. Аналітики стверджують, що Москва прагне отримати ці інструменти із джерел, які не будуть обмежені міжнародним контролем. Вони припускають, що до РФ також надходили значні обсяги інструментів з ЧПК, виготовлених на Тайвані та у Південній Кореї. У листопаді США наклали санкції на всіх значних російських імпортерів інструментів з ЧПК, включно з деякими, які перемістили обладнання на суму менше $200 тис. після вторгнення РФ в Україну.

Пекін наголошує на тому, що не постачає летальну зброю в РФ, але також відмовляється від накладання санкцій. Китайські поставки товарів, включаючи нафту, машини, товари споживчого призначення та автомобілі, допомагають утримувати економіку Росії, яка постраждала від санкцій.

Майкл Раска, доцент Сінгапурської школи міжнародних досліджень ім. С. Раджаратнама, сказав, що експорт верстатів з ЧПУ є прикладом того, як Китай і Росія втягуються в поглиблення військово-промислового партнерства. "Китай і Росія мають однаковий політичний інтерес, який полягає в тому, щоб кинути виклик і протистояти США, - сказав Раска. "Справа в тому, що Росія була відрізана від імпорту європейської техніки, і у неї немає іншого вибору, окрім як покладатися на Китай".

Поки незрозуміло, для чого саме РФ використовує імпортовані китайські верстати. Аналітики ще не змогли однозначно визначити жодного з них за використанням у соцмережах чи на кадрах пропагандистських зйомок, зроблених на російських високотехнологічних військових заводах. Зображені ЧПК верстати все ще є виключно від постачальників із Європи, Тайваню, Кореї чи Японії.

Цю тезу також підтримують інші джерела. Наприклад, митні дані показують, що СФТ, великий і тепер підсанкційний російський імпортер ЧПК верстатів, імпортував дуже мало китайських товарів до липня. Витік внутрішнього документа з CФT показує, що компанія є постачальником для російських оборонних виробників, включаючи Aeroscan, яка виробляє камікадзе-дрон Lancet, який завдав серйозних втрат українським силам. CФT відмовилась надавати будь-які коментарі по цьому питанню.

Повний текст: Financial Times

Поділитись