Дилема відокремлення: Як Азії розірвати зв'язки з російським ВПК без шкоди для власного бізнесу

17:01, 08.03.2024
card-img

22 лютого на платформі міжнародного комʼюніті авторів Global Voices вийшов матеріал щодо експорту верстатів та промислового обладнання зі Східної Азії в РФ. У статті йдеться про те, що у 2022 році частка Китаю в російському імпорті зросла до 43% і незважаючи на економічні та фінансові санкції, накладені на РФ, Азія продовжує бути головним джерелом імпорту для підтримки воєнних дій Росії в Україні. 

У статті Олена Юрченко, старша аналітикиня Ради економічної безпеки України, відповідає на питання: 

  • Чому РФ переходить із західних верстатів на обладнання зі Східної Азії? 
  • Які є способи визначення кінцевих споживачів, якими можуть користуватися виробники верстатів?  
  • Якими мають бути дії азійських виробників ЧПК верстатів для того, щоб не підтримувати російську агресію але й зберігати життєздатність свого бізнесу? 

Олена зазначила, що Південна Корея і Тайвань є новачками в індустрії ЧПК і відстають від лідерів галузі за виробничими можливостями, але швидко прогресують. Їхня доступність і задовільна якість, особливо на тлі всеосяжних санкцій, накладених на Росію з боку США та ЄС, роблять їх привабливим партнером для таких залежних від імпорту країн, як Росія. 

“Суттєвим аспектом стійкості російського ВПК є налагоджені ланцюжки постачання санкційних товарів. Вони були створені в 2014 році, після анексії Криму та початку воєнних дій на сході України, а зараз розширюються. У 2022 році росіяни відкрили понад 1300 компаній у Туреччині — на 670% більше, ніж у 2021 році. У Казахстані кількість компаній з російським капіталом зросла на 70% за рік. У Грузії та Вірменії у 2022 році також спостерігалася різка хвиля російського бізнесу — 21 тис. і 6,5 тис. відповідно. Судячи з фінансової діяльності між Китаєм, ОАЕ, іншими країнами Центральної Азії та Росією, загальна кількість підставних компаній може перевищувати 30 тис. осіб” — коментує Юрченко.  

Щодо дій виробників для збереження бізнесу та дотримання санкцій, Олена зауважила: “Внутрішня відповідність може вберегти компанії від проблем, заробити їм додаткові бали в очах компетентних органів і підвищити їхню репутацію. Крім того, є багато ринків, де можна використовувати азіатські верстати з ЧПК — наприклад, Україна, яка потребує розвитку військової промисловості і яку неможливо уявити без цих верстатів”.  

Поділитись