Ціна безпеки: акції виробників напівпровідникового обладнання падають на тлі нових обмежень США

17:12, 26.07.2024
card-img

Адміністрація Байдена розглядає можливість застосування найсуворіших доступних торгових обмежень для компаній Tokyo Electron Ltd. і ASML Holding NV, якщо ті продовжать надавати Китаю доступ до передових напівпровідникових технологій. 

За інформацією з Bloomberg, США планують використати правило про прямий іноземний товар (FDPR), що дозволяє контролювати торгівлю іноземною продукцією, яка містить навіть найменшу кількість американських технологій. Це рішення спрямоване на обмеження доступу Китаю до критично важливого обладнання для виробництва мікросхем, яке постачають Tokyo Electron і ASML. 

США вже почали переговори з Японією та Нідерландами, намагаючись переконати їх посилити свої заходи щодо Китаю. Запровадження FDPR може змусити ці країни обмежити свої експортні поставки до Китаю, впливаючи на їхні економіки. 

Саме тільки обговорення цих заходів призвело до падіння акцій основних виробників напівпровідникового обладнання, таких як Tokyo Electron, Lasertec Corp., Screen Holdings Co., ASML і американських компаній Applied Materials, Lam Research і KLA Corp. 

Американські компанії вважають, що такі обмеження несправедливі, оскільки вони більше шкодять їм, ніж уповільнюють розвиток китайської технологічної галузі. Вони закликають до більшої співпраці з союзниками, щоб уникнути обходу існуючих обмежень. 

Альтернативою, яку просуває американська індустрія чіпів, є розширення так званого неперевіреного списку осіб, торгівля з якими вимагатиме спеціальних ліцензій. Представники американського бізнесу не закликають одразу додавати до переліку компанії ASML і Tokyo Electron, однак вважають, що такі зміни були б потужним сигналом для японських та нідерландських підприємств.  

Поділитись